top of page

למה התינוק בוכה במנשא?

עודכן: 19 בדצמ׳ 2022

למה התינוק בוכה במנשא?

קודם כל - כי זה קורה לכולם.

רוב התינוקות מוחים בפעמים הראשונות שמנסים להכניס אותם למנשא.

זה לא אומר שצריך לוותר על המנשא, זה לא אומר שהמנשא לא מתאים וזה לא אומר שהתיוק שלך לא אוהב מנשאים.

זה כן אומר שצריך עכשיו לפתוח בניסוי וטעיה כדי להבין איפה הבעיה ומה הפתרון.

אם קראת ויישמת את הטיפים להתחלת השימוש במנשא והתינוק עדיין בוכה, המדריך הזה הוא השלב הבא שבו נעבור איתך אחת אחת על כל הבעיות הנפוצות ואיך פותרים אותן.

1. הצילו, אני עייף!

לא כל בכי בזמן מדידת המנשא מעיד על התנגדות למנשא עצמו. ברוב המקרים הבכי נובע ממשהו אחר שמפריע לתינוק באותו זמן - עייפות יתר, רעב, חיתול מלא, חום, קור, מקום לא מוכר, נוכחות של אדם זר (לא חסר). תינוק שמשהו מפריע לו יתעצבן מאד - ובצדק - אם במקום לקבל את מה שנחוץ לו באותו רגע, הוא צריך להתמודד עם הנסיונות שלך להבין איך מתפעלים את המנשא החדש (תינוק= אפס דחיית סיפוקים).


הפתרון: לנטרל כל בעיה חיצונית

יוצאים מהמנשא, פותחים חיתול, מאכילים, מרדימים, ומנסים שוב לאחר שוידאנו שכל הצרכים האחרים של התינוק באו על סיפוקם. אולי יעזור לך גם לקרוא על סימני עייפות ועל רפלקס החיפוש.

לפני שמחליטים שהבעיה קשורה למנשא - חשוב לוודא שנטרלת כל גורם אפשרי אחר לבכי. הכי טוב לעשות את הנסיונות הראשונים בבוקר אחר שנת בוקר טובה וארוחה.

2. חוסר תנועה

לבשת את המנשא, נעמדת באמצע הסלון והתינוק בוכה ובוכה? הכלל הראשון: עם מנשא לא עומדים! התינוק מצפה לתנועה, כמו שהתרגל ברחם, ומוחה כשהוא מוצא את עצמו במצב המוזר של להיות על בן אדם שלא זז.

ככל שהתינוק גדול יותר צפוי שיזדקק ליותר גירויים תואמי גיל וצריך להתאים את מידת הפעילות שלך בעת הנשיאה.

הפתרון: לזוז

ללכת, או לרקוד, או לקפצץ על כדור פיזיו, והכי טוב: תנועה פונקיונלית - לעשות משהו, כגון עבודות בית, שמייצר תזוזה ועל הדרך גם מרגיע אותך (כי הכביסה חוזרת לארון, או ערימת האבק עפה החוצה). עוד על שימוש בכדור פיזיו, ועל הצורך של תנועתיות במנשא במדריך הצילו, הילד התקלקל

מומלץ להתחיל לנוע כבר תוך כדי לבישה של המנשא - בעמידה או בקפיצה על כדור פיזיו, כדי לעזור לתינוק להרגע כבר תוך כדי לבישה.

3. איפה המוצץ שלי?

מציצה היא פעולה מרגיעה שעוזרת לשחרר מתחים ומסייעת מאד לתינוק להסתגל למצב החדש ואולי מלחיץ של שהייה במנשא. גם אם התינוק שלכם סרבן מוצצים מקצועי, המנשא הוא מקום מצוין להציע לו את המוצץ בכל זאת.

הפתרון: למצוץ

כדאי מאד להציע מוצץ בכל נסיון נשיאה. אם יש לך אג׳נדה סדורה נגד מוצצים, אפשר לתת לתינוק למצוץ את האצבע שלך.

המציצה מרגיעה ומאפשרת לתינוק להתרכז בה ולהרגע. השילוב של מנשא, תנועה ומוצץ הוא שילוב שרוב התינוקות יתקשו לעמוד בו.

4. חוסר מיומנות

הסיבה הכי הנפוצה ביותר להתנגדות ובכי היא לבישה מסורבלת ולא נכונה של המנשא; אין מה לעשות, בפעמים הראשונות לוקח יותר זמן ללבוש את המנשא, והתינוק עדיין אינו יודע לקשר את הפעולות המסורבלות שלך לחוויה הנעימה של שהייה במנשא.

הפתרון: להתאמן

קודם כל מסיימים ללבוש את המנשא עד הסוף ולא מפסיקים באמצע. רק כשהמנשא יהיה מהודק ופרוש כמו שצריך (ע״ע סעיף הבא) אפשר בכלל לבדוק אם לתינוק נעים בו או לא. חשוב לודא שהלבישה נכונה- ואם יש ספק אפשר ורצוי לבוא להתיעץ איתנו בקבוצה. חשוב גם לזכור שמיומנות נרכשת עם הזמן ועם תרגול, ולכן אם זו הבעיה הדרך היחידה לפתור אותה היא להתאמן עוד ועוד עד שזה יבוא לך בקלות. כתבתי על זה גם כאן: קנית מנשא- ומה עם להשתמש בו?

אם התינוק נרגע זמן קצר לאחר שגמרת להכניס אותו למנשא והתחלת ללכת, כנראה זו היתה הבעיה, וכל מה שצריך לעשות הוא להמשיך להשתמש במנשא באופן קבוע ולהרגיל את התינוק לרוטינה של לבישת המנשא.

5. מנשא רפוי מדי

הטעות הנפוצה ביותר של רוב ההורים היא לבישה של המנשא כשהוא רפוי מדי. אם מחשש להכאיב לתינוק, או מחוסר ידע כיצד להדק את המנשא בצורה נכונה, זו הטעות הכי נפוצה שאני רואה על בסיס יומיומי כל פעם שאני יוצאת לרחוב ובכל פוסט שני בקבוצה שלנו. מעבר להיבט הבטיחותי של סכנת נפילה ממנשא רפוי מדי, הנשיאה במנשא רופף לא תרגיש נוחה לא להורה ולא לתינוק: לתינוק חסרה תחושת הבטחון כשהוא צמוד ומהודק לגוף הנושא, וההורה ירגיש שהתינוק נוזל לצדדים, נמוך מדי וצריך כל הזמן לשים עליו יד.

הפתרון: ל ה ד ק

מנסים שוב- הפעם הרבה יותר הדוק. המוטו שלנו הוא מנשא מתוח הוא מנשא בטוח!

הטריק הוא להדק הרבה יותר ממה שנראה לך כמקסימום האפשרי - רוב הסיכויים שזה עדיין יהיה קצת רפוי מדי, אבל הרבה יותר טוב.

6. חוסר בטחון

הרבה הורים חוששים בנסיונות הראשונים עם המנשא שיקרה משהו לתינוק. חששות של הורים טריים הם טבעיים ומובנים, וזה נכון שצריך להשתמש במנשא בצורה נכונה ובטוחה ולהפעיל שיקול דעת. כדאי לזכור גם שלפעמים הכל יכול להיות תקין והנשיאה נכונה אבל התינוקת בוכה פשוט מפני שהיא חשה את חוסר הבטחון שלך והמתח בגופך. הבכי מגביר כמובן את חוסר הבטחון שלך, ונוצר מעגל קסמים…

הפתרון: להעזר

לנסות ללבוש מנשא לבד בפעם הראשונה זה באמת מלחיץ וזה בסדר. אבל זה לא משהו שחייבים להתמודד איתו לבד, ואם הגעת לאתר שלנו זה מצוין כי אנחנו כאן בדיוק כדי לעזור לך לצלוח את החששות בשלום ולהגיע למנוחה ולנחלה של נשיאה כיפית ומהנה בלי חששות.

איך אנחנו יכולות לעזור?

אנחנו יודעות מנסיון של אלפי הורים איזה הבדל קצת עזרה ותמיכה יכולות לעשות. לפעמים מספיק שנראה תמונה שלך במנשא ונאשר לך שהכל בסדר ומשם זה כבר יזרום.

7. משנה תנוחה/מנשא משנה מזל

אם התינוק ממשיך לבכות לאחר שנכנס למנשא מהודק היטב וברור לך שהלבישה נכונה ועדיין הוא לא נרגע גם אחרי כמה דקות, תוך כדי הליכה מהירה או קפיצה על כדור פיזיו- זה הזמן לבדוק אופציות אחרות.

הפתרון: קודם לנסות לשנות תנוחה

אם נשאת עד עכשיו בתנוחה עוברית עם הרגליים בתוך המנשא (ערסול/רגלי צפרדע) כנראה שהגיע הזמן לעבור לתנוחת בטן לבטן. הרבה תינוקות מוחים על מנח מכונס מדי בגיל מאד מוקדם של שבועות בודדים ולעתים ממש מלידה (להרחבה על מתי צריך להוציא רגליים מהמנשא).

אם נראה לך שהתינוק רוצה שדה ראיה רחב יותר כדאי לחשוב על נשיאת צד.

אם נסית כל תנוחה אפשרית במנשא שלך ושום דבר לא הועיל - זה הזמן לבדוק מנשאים אחרים. אפשר לפגוש מדריכה שלנו למדידה של מבחר סוגים, או להעזר במִּנְסַנֶנֶת.

8. הכל בראש?

בכי במנשא שמופיע פתאום אחרי כמה שבועות או חודשים של שימוש במנשא קשור בדרך כלל לשינויים שעוברים על התינוק ולאי התאמה בין אופן הנשיאה לגילו המתקדם הנוכחי (גם חודשיים הוא גיל מתקדם ביחס לבן שבוע…) כשהחשוד המיידי הוא הראש: הרבה פעמים, בעיקר אצל בני חודשיים וצפונה, הבכי נובע מתמיכה עודפת בראש של התינוק.

כבר בשבועות הראשונים הרבה תינוקות מסוגלים לזקוף את הראש במנשא וכל עוד הם ערים ומעונינים להרים את הראש ואולי כבר להתחיל להציץ לצדדים, הם יתעצבנו אם המנשא יגביל יותר מדי את התנועתיות של הראש.


הפתרון: לשחרר

צריך וחשוב לתמוך את הראש כשהתינוק ישן או מניח עליך ראש כדי לנוח ולהרגע, אבל גם לשחרר את הראש כשהתינוק מראה רצון להזיז אותו. ככל שהתינוק שלך גדול יותר הסיכוי שהוא זקוק לתמיכה בראש בזמן עירות נמוך יותר. תמיכה עודפת בראש היא הרבה פעמים הסיבה ל מרד מנשאים סביב גיל חודשיים.

אם היא מרימה ראש יפה בשכיבה על הבטן- התינוקת שלך כבר לא צריכה תמיכה מלאה בראש כשהיא ערה במנשא. אחת הסיבות שאנחנו ממליצות לשאת רק על הבטן בחודשים הראשונים היא כדי לשים לב מתי התינוק עייף ונרדם וצריך לתמוך את הראש, ומתי הוא ערני וזקוף ואפשר להניח לו להשקיף על העולם בלי להגביל לו את התנועה.

9. אפשר קצת אוויר?

לבן הזוג שלי כבר היו 2 ילדים כשהבכור שלי נולד, והוא לימד אותי את הטיפ הכי מועיל EVER בהורות- אין דבר שיותר מרגיע תינוקות מקצת אויר צח. אנחנו לא שמים לב לזה אבל הרבה פעמים האויר בבית מחניק ולא נעים, בקיץ ובחורף הבית סגור וממוזג, יש את כל הזמזומים של מכשירי החשמל, וחוץ מימים של מזג אויר ממש קיצוני- תינוקות ממש זקוקים לצאת החוצה ולשאוף אוויר, להרגיש קצת אור שמש, לשמוע קצת ציוצי ציפורים ופחות צפצופים אלקטרוניים.


הפתרון: לצאת החוצה

לא צריך לארוז חצי בית ולהתארגן לשהיה ממושכת בחוץ- מדדת את המנשא והתינוק לא רגוע? מספיק לרדת עם המנשא לרחוב, לעשות סיבוב של כמה דקות לגינה הקרובה, או אפילו להכנס למכולת לקנות קצת השלמות לבית ומשהו טעים לנשמה. אם יש לך מרפסת בבית, אפשר פשוט לעשות את המדידות שם.

גם בעיקר בלילה, לצאת החוצה לנשום קצת אוויר זו דרך בדוקה לעזור לתינוק לא רק להרגע במנשא אלא גם להכנס לשינה עמוקה.


10. חם לי

ההנחיה הכללית לגבי הלבשה של תינוק היא שכבה אחת יותר ממה שנעים לך. אבל כשמשתמשים במנשא, צריך לזכור שהמנשא בעצמו מהווה שכבת ביגוד- ואם מדובר במנשא בד, מדובר בשתיים או שלוש שכבות.

לכן קל יחסית להגיע למצב של עודף שכבות מחממות- גם בקיץ, ובחורף שכבות הלבוש עשויות להיות גם עבות ומסורבלות מדי.

עוד בעיה שקשורה להלבשה היא הרגליות, שעלולות להמתח וללחוץ על הבהונות.


הפתרון: להלביש בצורה שמתאימה למנשא

זה לא כזה מסובך: במנשא מלבישים שכבה אחת פחות ממה שהיית מלבישה מחוץ למנשא, בקיץ אפשר להשאר אפילו רק עם חיתול, ורגליות (אם קר וצריך אותן, אחרת עדיף לוותר) מלבישים תמיד במידה אחת גדולה מדי. כאן יש עוד מידע על איך מלבישים תינוק במנשא.

בחורף הגוף שלך מתפקד כבקבוק חם ענקי ונעים, ואם יוצאים החוצה וקר יש שפע של פתרונות לשכבות מחממות ונעימות שנלבשות מעל המנשא.

ואם שום דבר לא עזר?

התינוק רק צורח וצורח, קראת את כל המאמר, ניסית הכל ושום דבר לא עוזר. כנראה שהתינוק שלך פשוט לא אוהב מנשאים.

לא? נכון שיש תינוקות שמתקשים במיוחד להכנס למנשא בגלל סיבות שונות.

תינוקות כאלה הם בדרך כלל לא נינוחים באופן כללי, ולא רק במנשא. החדשות הטובות הן שגם לתינוקות כאלה אפשר לעזור. זה ידרוש ממך השקעה של זמן וסבלנות, ולא יקרה מעצמו, אבל לא צריך להרים ידיים!

אם לך חשוב להשתמש במנשא, ויש לך את הכוונה להתאמץ כדי שזה יקרה, זה רק ענין של זמן עד שזה יצליח. כדאי להמשיך להתעקש ולא לוותר, ואם צריך עזרה - אנחנו כאן ונשמח לעזור.
Post: Blog2_Post
bottom of page